Aankoopkeuring
Oldtimer

Aankoopkeuring voor een oldtimer of youngtimer:
Waar u op moet letten

U heeft de stoute schoenen aangetrokken en besloten om een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan: een klassieke auto kopen, na een grondige aankoopkeuring van uw oldtimer of youngtimer. 

Omdat een oldtimer of youngtimer best prijzig is, mag een aankoopkeuring eigenlijk niet ontbreken. Daarom vertellen we u graag waar u op moet letten bij de aankoopkeuring van een oldtimer of youngtimer.

Let bij de aankoopkeuring op de status van de oldtimer of youngtimer

Kijk allereerst naar de status van de oldtimer of youngtimer die u wilt kopen. Beschikt de auto over de juiste papieren? Klopt het chassisnummer? Zijn er nog onderdelen te krijgen voor de wagen? Hoe schaarser de onderdelen, hoe duurder en lastiger het restaureren van een klassieke auto wordt.

Aankoopkeuring: let op de buitenkant

De volgende stap van de aankoopkeuring is het nalopen van de buitenkant van de old- of youngtimer waar uw oog op is gevallen. Hoe zit het met de lak- en chroomlaag? Zijn die nog mooi of ziet uw krassen, luchtbelletjes, putjes of wolkjes in het spuit- of chroomwerk? Gaan de deuren nog soepel open en dicht? Bevat het koetswerk geen roestsporen? En hoe zit het met het las- en plaatwerk?

Let ook op de techniek

Het uiterlijk is een belangrijk aandachtspunt bij de aankoopkeuring van een oldtimer of youngtimer. Maar vergeet ook de techniek niet. Laat de motor bijvoorbeeld even draaien en check of er geen verdachte geluiden hoorbaar zijn en er geen blauwe rook uit de uitlaat komt. Is dat laatste het geval?

Dan verbrandt de motor olie mee en is hij hoogstwaarschijnlijk versleten. Vergeet zeker ook niet om de versnellingsbak aan een grondige proef te onderwerpen. Schakelt de auto nog soepel en hoort u geen verdachte geluiden bij het schakelen? Dat zit het waarschijnlijk wel snor.

Andere aandachtspunten zijn:

  • De remmencheck. Check de remschijven op slijtageproblemen als scheuren, roest, barsten of braam en controleer of het rempedaal nog goed functioneert.
  • De schokdempers. Blijft de auto schommelen als u hem naar beneden duwt? Of piept de oldtimer als u dit doet? Dan zijn de schokdempers aan vervanging toe.
  • Het stuur. Ontstaat er veel speling tussen de voorwielen bij het draaien van het stuur? Dan is de kans groot dat de kogelgewrichten versleten zijn.
  • De elektriciteit. Is de bekabeling origineel en functioneren de ruitenwissers en richtingaanwijzers nog naar behoren?
  • Lichte olielekkage is acceptabel bij een oldtimer, maar het lekken van koelvloeistof en remolie absoluut niet.

Vraag een aankoopkeuring aan:

De aankoopkeuring voor een old- of youngtimer is een belangrijke stap bij het kiezen en kopen van een klassieke auto. Doe uw voordeel met de bovenstaande tips en probeer ook altijd advies in te winnen bij experts op het gebied van klassieke auto’s. Zo rijdt u binnenkort veilig en naar volle tevredenheid rond in de klassieke wagen van uw dromen! 

Advies nodig bij een aankoopkeuring? HooG Selections helpt u graag verder! Heeft u vooraf nog vragen? Bel dan gerust naar 0031 85 043 05 86, stuur een mailtje naar info@hoogselections.nl, of vul ons contactformulier in.

Telefoonnummer

+31 85 043 05 86

E-mailadres

info@hoogselections.nl

Socials