Wanneer is een auto een oldtimer

"Het karakter van een oldtimer draagt bij aan het authentieke gevoel van autorijden"

Bent u geïnteresseerd in klassieke auto’s en vraagt u zich af wanneer een auto officieel de status van oldtimer verkrijgt? In dit blog gaan we dieper in op het onderwerp “Wanneer is een auto een oldtimer” en bespreken we de criteria die bepalen wanneer een voertuig deze titel mag dragen. We kijken niet alleen naar de Nederlandse wetgeving, maar werpen ook een blik op hoe dit in andere landen wordt gedefinieerd. Bovendien gaan we in op de veranderingen in de Nederlandse wetgeving met betrekking tot oldtimers en de huidige juridische voordelen die gepaard gaan met het bezitten van een oldtimer.

STUK VOOR STUK OP KWALITEIT GESELECTEERD

Onze nieuwste selecties

Bekijk onze voorraad
van Old- en Youngtimers

Bekijk onze voorraad
van Old- en Youngtimers

Wanneer is een auto een oldtimer?

Het bepalen van wanneer een auto de status van oldtimer bereikt, is afhankelijk van verschillende factoren en kan per land verschillen. In Nederland wordt over het algemeen een voertuig dat ouder is dan 40 jaar beschouwd als een oldtimer. Echter, veel autoliefhebbers beschouwen auto’s vanaf 25 jaar al als oldtimer, wat leidt tot een breder scala aan voertuigen die deze titel dragen. In andere landen, zoals België en Duitsland, kan de leeftijdsgrens voor een oldtimer anders zijn en variëren afhankelijk van de nationale wetgeving. Dit kan resulteren in verschillen in belastingvoordelen en verzekeringsmogelijkheden voor oldtimerbezitters. Zo is het in Nederland, naast de voordelen m.b.t. wegenbelasting ook mogelijk om speciale oldtimerverzekeringen af te sluiten voor uw oldtimer.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wetsveranderingen voor een oldtimer

In 2014 onderging de Nederlandse wetgeving met betrekking tot oldtimers een significante verandering. Voorheen werden alle auto’s ouder dan 25 jaar beschouwd als oldtimer, maar na de wetswijziging werd de leeftijdsgrens verhoogd naar 40 jaar. Deze verandering had als doel de regeling te verfijnen en alleen voertuigen van aanzienlijke historische waarde te erkennen als oldtimer. Als gevolg hiervan werden nieuwe regels ingevoerd met betrekking tot wegenbelasting, verzekeringen en keuringsvereisten voor oldtimers. Als gevolg van deze gesprekken, is de overgangsregeling in het leven geroepen welke het mogelijk maakt om een kwart van het vaste tarief te betalen, indien de auto in de wintermaanden niet gereden wordt.

 
 
 
 
 
 

Huidige juridische voordelen voor oldtimers

De huidige Nederlandse wetgeving biedt verschillende juridische voordelen voor eigenaren van oldtimers. Voor auto’s die de leeftijd van 15 jaar hebben bereikt, geldt de zogenaamde youngtimer regeling. Dit houdt in dat deze voertuigen kunnen profiteren van lagere bijtellingstarieven voor zakelijk gebruik en vaak gunstigere verzekeringspremies. Voor auto’s die de respectabele leeftijd van 25 jaar hebben bereikt, is er een overgangsregeling van kracht. Deze regeling stelt eigenaren in staat om hun oldtimer onder bepaalde voorwaarden te gebruiken zonder dat ze hoeven te voldoen aan de reguliere eisen voor motorrijtuigenbelasting en APKkeuringen. Ten slotte, wanneer een auto de mijlpaal van 40 jaar bereikt, komt deze in aanmerking voor volledige vrijstelling van wegenbelasting en is er geen verplichting meer voor jaarlijkse APK-keuringen. Deze juridische voordelen maken het bezitten van een oldtimer niet alleen aantrekkelijk vanuit een nostalgisch perspectief, maar ook vanuit een financieel oogpunt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Regels aangescherpt voor oldtimer regeling

Na de wijziging m.b.t. de oldtimer regeling in 2014, is er in 2023 een wet aangenomen die zegt dat auto’s uit een bouwjaar na 1988 gewoon wegenbelasting gaan betalen. Dus na 2028 gaat u voor iedere auto ouder dan 40 jaar gewoon motorrijtuigenbelasting betalen. Gevolgen in wegenbelasting voor een oldtimer die bedrijfsmatig gebruikt worden zijn tot op heden onzeker, hiervoor gelden namelijk andere regels. Op dit moment heeft een oude auto welke zakelijk gebruikt wordt nog belastingvoordelen. Hoe hiermee omgegaan gaat worden ten opzichte van oldtimers die privé gebruikt worden staat open. De voordelen van een lagere premie op uw oldtimerverzekering ten opzichte van een reguliere autoverzekering blijven voor alsnog wel mogelijk en bestaan. Daar pakt u toch nog voordeel mee.

Een oldtimer voor dagelijks gebruik

Hoewel oldtimers vaak worden geassocieerd met weekendritjes en autoshows, kunnen sommige modellen ook prima dienen als dagelijks vervoer. Met de juiste eigenschappen, zoals betrouwbare mechaniek, goede roestbestendigheid en voldoende comfort, kunnen oldtimers een betrouwbare en stijlvolle optie zijn als daily driver. Uiteraard moet u niet vergeten dat een oldtimer voor dagelijks vervoer wél de nodige aandacht en zorg vereist. Regelmatig onderhoud en voorzorgsmaatregelen zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat uw oldtimer in goede conditie blijft en betrouwbaar blijft voor dagelijks vervoer. Daarnaast is het ideaal als u over een geschikte opslagruimte beschikt, zoals een garage, om uw oldtimer binnen te parkeren en zo roestvorming en schade door mensen en voertuigen te voorkomen. Op deze manier, met de juiste zorg en aandacht, kan een oldtimer zéker dagelijks gereden worden.

Neem contact met ons op

Wilt u graag meerdere klassiekers of een prachtige klassieke auto kopen? Wij helpen u graag bij het vinden van de classic car van uw dromen. Bij ons moet u zijn om klassieke auto’s te kopen die voldoen aan uw wensen. Wilt u meer weten over onze diensten en collectie? Of wilt u eens een kijkje nemen in onze showroom om klassieke auto’s te kopen? Kom dan langs of plan ene afspraak in.

Neem contact met ons op

Wilt u graag meerdere klassiekers of een prachtige klassieke auto kopen? Wij helpen u graag bij het vinden van de classic car van uw dromen. Bij ons moet u zijn om klassieke auto’s te kopen die voldoen aan uw wensen. Wilt u meer weten over onze diensten en collectie? Of wilt u eens een kijkje nemen in onze showroom om klassieke auto’s te kopen? Kom dan langs of plan ene afspraak in.