Klassieke auto's

"Het karakter van een oldtimer draagt bij aan het authentieke gevoel van autorijden"

In de automotive wereld zijn klassieke auto’s en oldtimers onmiskenbare voertuigen van vroeger. Ze vertegenwoordigen niet alleen een stukje geschiedenis maar zijn voor sommigen tevens een element van nostalgie. Bij Hoog Selections begrijpen we de charme en het karakter. In dit blog gaan we verder in op de kenmerkende eigenschappen, het plezier dat oldtimers brengen aan eigenaren, de fiscale voordelen die ze bieden én de belangrijke overwegingen bij het onderhoud. Of u nu een ervaren liefhebber bent of nieuwsgierig naar de wereld van klassieke oldtimers, dit blog biedt een inzicht in wat onze voertuigen zo speciaal maakt.

STUK VOOR STUK OP KWALITEIT GESELECTEERD

Onze nieuwste selecties

Bekijk onze voorraad
van Old- en Youngtimers

Bekijk onze voorraad
van Old- en Youngtimers

Het plezier van klassieke auto's

Het bezitten van een klassieke auto gaat verder dan het simpelweg hebben van een oud voertuig. Het is een passie die liefhebbers verbindt door een gedeelde waardering voor historie, design en engineering. Het plezier begint bij zoektocht, hetzij via veilingen, gespecialiseerde dealers, of evenementen en beurzen.

Naast plezier van de auto zelf, voegt de gemeenschap van oldtimerliefhebbers een sociaal aspect toe aan de hobby. Clubs en verenigingen bieden een platform voor eigenaren om ervaringen te delen, advies te geven, en samen van hun bezit te genieten. Deze communities organiseren immers vaak bijeenkomsten, ritten en shows, waar liefhebbers hun trots kunnen tonen en kunnen delen met anderen.

En uiteraard blijft het charme van het autorijden een grote factor. Het geluid van de motor, de (missende) respons van de besturing, en de unieke rituelen van het starten en rijden van een oldtimer, creëren een rijervaring die in contrast staat met de moderne auto’s. Dit maakt een rit in de klassieke auto tot een unieke beleving.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fiscale voordelen van klassieke auto's

Een aspect van het bezitten van een klassieke auto dat vaak over het hoofd wordt gezien, zijn de mogelijke fiscale voordelen. In Nederland genieten eigenaren van oldtimers van enkele fiscaal gunstige regelingen, die het bezitten van een klassieke auto financieel aantrekkelijker kunnen maken.

Een belangrijk voordeel is de bijtellingsregeling voor oldtimers. Wanneer een oldtimer zakelijk wordt gereden, wordt de bijtelling berekend over de dagwaarde in plaats van de nieuwwaarde. Dit kan een aanzienlijke vermindering van de belastingdruk betekenen, omdat de dagwaarde van een oldtimer vaak aanzienlijk lager is dan de nieuwwaarde van een nieuwe auto.

Daarnaast zijn er voordelen op het gebied van wegenbelasting. Oldtimers van 40 jaar en ouder zijn vrijgesteld van wegenbelasting . Dit betekent dat eigenaren van dergelijke voertuigen geen wegenbelasting hoeven te betalen, wat een aanzienlijke kostenbesparing kan zijn. Voor oldtimers die nog geen 40 jaar oud zijn maar voor 1 januari 1988 in gebruik zijn genomen, geldt een overgangsregeling waarbij slechts een kwart van de normale wegenbelasting betaald hoeft te worden, mits de auto op benzine loopt.

Een ander financieel voordeel is de verzekering. Het verzekeren van een oldtimer is vaak goedkoper dan een normale autoverzekering, omdat oldtimers doorgaans minder kilometers maken. De premie voor een oldtimerverzekering hangt af van factoren zoals de leeftijd van de auto, het maximale aantal kilometers per jaar, de taxatiewaarde en het gewicht.

Deze fiscale voordelen maken het bezitten van een oldtimer naast het plezier ook een praktische overweging. Het kan een slimme financiële zet zijn, zeker voor degenen die geïnteresseerd zijn in de aanschaf en het behoud van een stukje autogeschiedenis.

 
 
 
 
 
 

Wat maakt een auto klassiek?

Klassieke auto’s, vaak aangeduid als oldtimers, zijn meer dan alleen oude voertuigen. Ze vertegenwoordigen een tijdperk waarin auto-ontwerp en -constructie wezenlijk verschilden van de huidige normen. Deze voertuigen, typisch ouder dan 25 jaar, onderscheiden zich door hun unieke ontwerpkenmerken, zoals opvallend chroomwerk en elegante rondingen die vaak niets met aerodynamica te maken hebben. 

Hun technologie en mechaniek zijn relatief eenvoudig, wat eigenaars in staat stelt om zelf reparaties en restauraties uit te voeren. Dit aspect van klassieke auto’s spreekt veel hobbyisten aan, aangezien ze hiermee hands-on kunnen werken aan hun geliefde voertuigen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Punten om rekening mee te houden

Het zorgvuldig onderhouden van klassieke auto’s is essentieel om deze in goede conditie te houden en de waarde van uw bezit te waarborgen. Hieronder zetten wij enkele adviezen voor u uiteen voor het onderhoud van uw klassieke auto:

a) Beschutte stalling: Het is belangrijk om uw klassieke auto binnen te stallen, bij voorkeur in een droge, goed geventileerde ruimte met temperatuurbeheersing. Dit helpt blootstelling aan de elementen te minimaliseren en voorkomt roest. Een autohoes kan verder binnen de stalling bescherming bieden tegen stof en vuil.

b) Consistent onderhoud: Het regelmatig onderhouden van uw klassieke auto is fundamenteel voor het behoud van het voertuig. Kies een ervaren monteur die gespecialiseerd is in klassieke auto’s en vertrouwd is met uw specifieke merk en model. Routinematig onderhoud, waaronder olieverversing, controle van remmen en banden, en inspectie van alle bewegende delen, is van belang om uw klassieke auto in goede staat te houden en toekomstige dure reparaties te voorkomen.

c) Voorkomen van roest : Zelfs in een overdekte stalling kan vocht een bedreiging vormen voor klassieke auto’s. Zorg voor een goed geventileerde opslagruimte om condensatie te beperken en overweeg het gebruik van vochtvangers om vocht uit de lucht te halen en roestvorming een halt toe te roepen. Controleer regelmatig op roest en behandel eventuele plekken snel om verdere schade te voorkomen.

d) Gebruik van authentieke onderdelen: Bij het vervangen van onderdelen is het aan te raden om originele of hoogwaardige replica-onderdelen te gebruiken. Authentieke onderdelen behouden de historische integriteit en waarde van uw klassieke auto, terwijl inferieure vervangingsonderdelen de waarde kunnen verminderen.

 
 
 
 
 
 

Neem contact met ons op

Wilt u graag meerdere klassiekers of een prachtige klassieke auto kopen? Wij helpen u graag bij het vinden van de classic car van uw dromen. Bij ons moet u zijn om klassieke auto’s te kopen die voldoen aan uw wensen. Wilt u meer weten over onze diensten en collectie? Of wilt u eens een kijkje nemen in onze showroom om klassieke auto’s te kopen? Kom dan langs of plan ene afspraak in.

Neem contact met ons op

Wilt u graag meerdere klassiekers of een prachtige klassieke auto kopen? Wij helpen u graag bij het vinden van de classic car van uw dromen. Bij ons moet u zijn om klassieke auto’s te kopen die voldoen aan uw wensen. Wilt u meer weten over onze diensten en collectie? Of wilt u eens een kijkje nemen in onze showroom om klassieke auto’s te kopen? Kom dan langs of plan ene afspraak in.